Opened 10 years ago

Closed 10 years ago

Last modified 10 years ago

#27533 closed defect (fixed)

Soundtouch uses system aclocal files which makes it fail to autoreconf on 10.5

Reported by: ygramul.el.multiple@… Owned by: elelay (Eric Le Lay)
Priority: Normal Milestone:
Component: ports Version: 1.9.2
Keywords: Cc: dbevans (David B. Evans), jmroot (Joshua Root)
Port: soundtouch

Description

When upgrading from soundtouch 1.5.0_0 to 1.5.0_1, soundtouch fails during the configure stage:

autoreconf: Entering directory `.'
autoreconf: configure.ac: not using Gettext
autoreconf: running: aclocal --force -I config/m4
aclocal: aclocal: file `config/m4/lt~obsolete.m4' does not exist
autoreconf: aclocal failed with exit status: 1

See attached logs for more details. I'm running MacPorts 1.9.2 under Mac OS X 10.5.8, and Xcode is version 3.1.2

Attachments (1)

soundtouch.log (3.8 KB) - added by ygramul.el.multiple@… 10 years ago.
Log file for soundtouch

Download all attachments as: .zip

Change History (9)

Changed 10 years ago by ygramul.el.multiple@…

Attachment: soundtouch.log added

Log file for soundtouch

comment:1 Changed 10 years ago by jmroot (Joshua Root)

Works on 10.6, which suggests it's using the system aclocal dir for some reason.

comment:2 Changed 10 years ago by jmroot (Joshua Root)

Keywords: soundtouch removed
Summary: Soundtouch fails to configureSoundtouch uses system aclocal files which makes it fail to autoreconf on 10.5

comment:3 Changed 10 years ago by dbevans (David B. Evans)

Confirming that it fails in similar fashion on both 10.4 and 10.5.

comment:4 Changed 10 years ago by dbevans (David B. Evans)

Cc: devans@… added

Cc Me!

comment:5 Changed 10 years ago by elelay (Eric Le Lay)

Owner: changed from macports-tickets@… to elelay@…
Status: newassigned

I'd say this is because config/m4/lt~obsolete.m4 is a symlink to /usr/share/aclocal/lt~obsolete.m4

see :

$ ll config/m4/
total 40
lrwxrwxrwx   1 root  admin  29 19 déc 18:15 libtool.m4 -> /usr/share/aclocal/libtool.m4
lrwxrwxrwx   1 root  admin  31 19 déc 18:15 ltoptions.m4 -> /usr/share/aclocal/ltoptions.m4
lrwxrwxrwx   1 root  admin  29 19 déc 18:15 ltsugar.m4 -> /usr/share/aclocal/ltsugar.m4
lrwxrwxrwx   1 root  admin  31 19 déc 18:15 ltversion.m4 -> /usr/share/aclocal/ltversion.m4
lrwxrwxrwx   1 root  admin  33 19 déc 18:15 lt~obsolete.m4 -> /usr/share/aclocal/lt~obsolete.m4

Deleting everything inside soundtouch/config/m4 seems to fix the issue (the .m4 files get regenerated from /opt/local/share/aclocal). soundtouch then builds correctly.

comment:6 Changed 10 years ago by elelay (Eric Le Lay)

Resolution: fixed
Status: assignedclosed

fixed in r74502 I used exec rm because the delete macro failed. If somebody knows a better way ?...

comment:7 Changed 10 years ago by jmroot (Joshua Root)

Unfortunately delete doesn't accept multiple file args. file delete does, and will work fine in this case since you're not deleting any non-empty directories.

comment:8 Changed 10 years ago by elelay (Eric Le Lay)

Cc: jmr@… added

Replying to jmr@…:

Unfortunately delete doesn't accept multiple file args. file delete does, and will work fine in this case since you're not deleting any non-empty directories.

Thanks for the answer. the guide is misleading then :

 delete file ...

    Deletes each of the given files/directories. Behaves similarly to file delete -force except that file delete -force will fail to delete directories properly on 10.3 systems. 

file delete [glob ${worksrcpath}/config/m4/*.m4] didn't work either. Only eval file delete [glob ${worksrcpath}/config/m4/*.m4] did the trick. I updated the portfile to use file delete in r74523.

Note: See TracTickets for help on using tickets.