Opened 3 years ago

Closed 3 years ago

Last modified 3 years ago

#46464 closed defect (fixed)

hs-blaze-builder @0.3.1.1_2 configure failed: missing dependencies (text >=0.10 && <0.13)

Reported by: dimkab Owned by: neverpanic (Clemens Lang)
Priority: Normal Milestone:
Component: ports Version:
Keywords: Cc: manuel.deljesuspe@…, gnw3, mkae (Marko Käning), evandrix (Lee Wei Yeong), dhoese@…, J.Gilbey@…, iqgrande
Port: hs-blaze-builder

Description

Note that the configure script uses the Apple clang from /usr/bin, while I have a macports version installed and active in /opt/local/bin

Attachments (1)

hs-blaze-builder.log (7.6 KB) - added by dimkab 3 years ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (22)

Changed 3 years ago by dimkab

comment:1 Changed 3 years ago by manuel.deljesuspe@…

  • Cc manuel.deljesuspe@… added

Cc Me!

comment:2 Changed 3 years ago by gnw3

  • Cc gnwiii@… added

Cc Me!

comment:3 Changed 3 years ago by mkae (Marko Käning)

  • Cc mk@… added

Cc Me!

comment:4 in reply to: ↑ description Changed 3 years ago by larryv (Lawrence Velázquez)

Replying to dima.batenkov@…:

Note that the configure script uses the Apple clang from /usr/bin, while I have a macports version installed and active in /opt/local/bin

This is intentional; we prefer using the Xcode compilers, for various reasons.

hs-text was updated from 0.11.3.1 to 1.1.0.0 in r131199. Looks like it’s too new for hs-blaze-builder now?

comment:5 Changed 3 years ago by evandrix (Lee Wei Yeong)

  • Cc evandrix@… added

Cc Me!

comment:6 Changed 3 years ago by dhoese@…

  • Cc dhoese@… added

Cc Me!

comment:7 follow-up: Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

  • Cc J.Gilbey@… added

Cc Me!

comment:8 in reply to: ↑ 7 Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

I've hit the same problem, and since pandoc indirectly depends upon this package, this bug prevents the installation of pandoc, too.

comment:9 Changed 3 years ago by iqgrande

  • Cc iqgrande@… added

Cc Me!

comment:10 Changed 3 years ago by neverpanic (Clemens Lang)

  • Cc cal@… removed
  • Owner changed from macports-tickets@… to cal@…
  • Status changed from new to assigned

The solution would likely be updating hs-blaze-builder to a newer version. It's really trivial to do:

  • locate the Portfile using port file hs-blaze-builder
  • update the haskell.setup line with the new version, remove the revision line, if any
  • generate new checksums by running sudo port -v checksum in the directory; the correct checksums will be printed on stdout

If somebody wants to give it a shot, I'd welcome patches -- I'll work on getting GHC to build on SL before I'll have time to tackle this.

comment:11 Changed 3 years ago by ag@…

Tried. 'sudo port -v checksum' doesn't do the job.

The command will look for the 'blaze-builder-0.3.1.1_2.tar.gz' on the disk and then online. I was in the directory and the directory is not cleaned.

comment:12 Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

It seems to have worked perfectly for me. I downloaded http://hackage.haskell.org/package/blaze-builder-0.3.3.4/blaze-builder-0.3.3.4.tar.gz into the directory with the Portfile. I edited the Portfile to say haskell.setup blaze-builder 0.3.3.4, removed the revision line. I then ran port -v checksum, which gave me the correct checksums to include in the Portfile:

checksums           rmd160  6b2deac644b39787113cfea3f8123bbce32627b2 \
                    sha256  e5c1101e6a0db4ee85e0bf57fe797bdd6f5ee9542ee730a663030eb650acaf8b

and having placed that in the Portfile, port build and then port install worked perfectly. So upgrading this port seems pretty trivial, I just don't have the permission to do so. Next failure was hs-pcre-light...

comment:13 Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

hs-blaze-markup suffers from the same problem. Downloading http://hackage.haskell.org/package/blaze-markup-0.6.2.0/blaze-markup-0.6.2.0.tar.gz and applying the following patch to the hs-blaze-markup Portfile:

--- Portfile.orig	2015-01-08 12:45:13.000000000 +0000
+++ Portfile	2015-01-08 12:50:55.000000000 +0000
@@ -4,10 +4,9 @@
 PortSystem          1.0
 PortGroup           haskell 1.0
 
-haskell.setup       blaze-markup 0.5.1.5
-revision            5
-checksums           rmd160  db2be1afafebf25befe4016bf225261890b92ed5 \
-                    sha256  e4d034560e6808c5fdb8ca2eeef0031f3caff5398ba4fee72a049eea43ad7a3c
+haskell.setup       blaze-markup 0.6.2.0
+checksums           rmd160  10ea37d68a8c04e5348fc71fd6f02b396f300ef0 \
+                    sha256  0854033de23827d93cb13cdc6530e9def0e367df7309d488cfe601def7c48a0c
 
 platforms           darwin
 license             BSD

fixed that one.

Likewise, I needed to do the same for hs-blaze-html: downloading http://hackage.haskell.org/package/blaze-html-0.7.0.3/blaze-html-0.7.0.3.tar.gz and applying the following patch to the Portfile:

--- Portfile.orig	2015-01-08 12:54:10.000000000 +0000
+++ Portfile	2015-01-08 12:56:33.000000000 +0000
@@ -4,10 +4,9 @@
 PortSystem          1.0
 PortGroup           haskell 1.0
 
-haskell.setup       blaze-html 0.6.1.1
-revision            4
-checksums           rmd160  081f46cf63fe6cbe50619df65ddfd9c95ec501d6 \
-                    sha256  2cafc98ccbb3b9dc9c444ae306337b2aa7fd0be54b650bf208a656a8f6acee23
+haskell.setup       blaze-html 0.7.0.3
+checksums           rmd160  7ee1e3498bef31fe9e1acb12d372fe56a930d410 \
+                    sha256  7d1bba5fac7c129538c567291d5e37663034a9bce6e8efcbea2e8ed5f3dec3ca
 
 maintainers         nomaintainer
 platforms           darwin

comment:14 Changed 3 years ago by mkae (Marko Käning)

Thanks for the diffs above! Committed in r131286, but it fails on the Lion and Mountain Lion buildbots whereas built find on Mavericks and Yosemite.

Snow Leopard seems to hang... :-(

---

BTW, port livecheck hs-* reveals that obviously all haskell ports would need some work...

Have updated also hs-pcre-light in r131288.

Later on the update of hs-highlighting-kate to version 0.5.11.1 fails! :-( This needs more dedication than I have now...

Haven't had the nerve to investigate further now. If you can supply more port updates, please attach appropriate diffs (preferably as attached files)! :)

comment:15 Changed 3 years ago by mkae (Marko Käning)

  • Version 2.3.3 deleted

comment:16 follow-up: Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

I've spent all day trying to compile pandoc :-(

I have converted 29 hs-* packages so far, and it looks as though there may be quite a few more to come before I have a working pandoc. Once I'm done, I'll attach all of the diffs (where relevant) and new Portfiles.

Julian

comment:17 in reply to: ↑ 16 Changed 3 years ago by mkae (Marko Käning)

Replying to J.Gilbey@…:

I've spent all day trying to compile pandoc :-(

I can imagine. :(

I have converted 29 hs-* packages so far, and it looks as though there may be quite a few more to come before I have a working pandoc.

I see.

Once I'm done, I'll attach all of the diffs (where relevant) and new Portfiles.

Fabulous.

(Hey, do you want to step up as hs-* maintainer?)

comment:18 Changed 3 years ago by mkae (Marko Käning)

BTW, I guess this ticket's title should be changed, as it now deals with all hs-* ports!

comment:19 Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

It looks as though others have beaten me to it - thanks all! (see #42082)

comment:20 Changed 3 years ago by neverpanic (Clemens Lang)

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from assigned to closed

Assuming this is no longer a problem since the buildbot has a current version of hs-blaze-builder and pandoc. Please open new tickets when you notice haskell packages that are still broken or should be updated.

comment:21 Changed 3 years ago by J.Gilbey@…

Thanks for all your hard work on this one!

Note: See TracTickets for help on using tickets.