Opened 4 years ago

Last modified 4 years ago

#53862 assigned defect

xorg-libXt @1.1.5: autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/bin/m4

Reported by: sau1978 Owned by: jeremyhu (Jeremy Huddleston Sequoia)
Priority: Normal Milestone:
Component: ports Version: 2.4.1
Keywords: Cc:
Port: xorg-libXt

Description (last modified by ryandesign (Ryan Schmidt))

I am having difficult installing Grace 5.1.25. I have cleaned up the ports several times and tried to install xorg-libXt with +flat_namespace as suggested in the log below - yet, the install failed to configure xorg-libXt with autoreconf.

See below:

sudo port install grace@5.1.25_1
--->  Computing dependencies for grace
The following dependencies will be installed: 
 openmotif
 pdflib
 xpm
Continue? [Y/n]: Y
--->  Fetching archive for openmotif
Error: Failed to archivefetch openmotif: xorg-libXt must be installed with +flat_namespace.
Error: See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_openmotif/openmotif/main.log for details.
Error: Follow https://guide.macports.org/#project.tickets to report a bug.
Error: Processing of port grace failed
sudo port -v install xorg-libXt +flat_namespace
--->  Computing dependencies for xorg-libXt.
--->  Fetching archive for xorg-libXt
--->  xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace.darwin_16.x86_64.tbz2 doesn't seem to exist in /opt/local/var/macports/incoming/verified
--->  Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace.darwin_16.x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/xorg-libXt
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0
--->  Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace.darwin_16.x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/xorg-libXt
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0
--->  Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace.darwin_16.x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/xorg-libXt
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100   307  100   307    0     0    233      0  0:00:01  0:00:01 --:--:--   233
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:--  0:00:01 --:--:--     0
--->  Fetching distfiles for xorg-libXt
--->  libXt-1.1.5.tar.bz2 does not exist in /opt/local/var/macports/distfiles/xorg-libXt
--->  Attempting to fetch libXt-1.1.5.tar.bz2 from https://distfiles.macports.org/xorg-libXt
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100  753k  100  753k    0     0   323k      0  0:00:02  0:00:02 --:--:--  323k
--->  Verifying checksums for xorg-libXt
--->  Checksumming libXt-1.1.5.tar.bz2
--->  Extracting xorg-libXt
--->  Extracting libXt-1.1.5.tar.bz2
Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work" && /usr/bin/bzip2 -dc '/opt/local/var/macports/distfiles/xorg-libXt/libXt-1.1.5.tar.bz2' | /usr/bin/tar -xf - 
--->  Applying patches to xorg-libXt
--->  Applying no-flat.patch
Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work/libXt-1.1.5" && /usr/bin/patch -p0 < '/opt/local/var/macports/sources/rsync.macports.org/macports/release/tarballs/ports/x11/xorg-libXt/files/no-flat.patch'
patching file configure.ac
Hunk #1 succeeded at 170 (offset 6 lines).
--->  Configuring xorg-libXt
Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work/libXt-1.1.5" && autoreconf -fvi 
autoreconf: Entering directory `.'
autoreconf: configure.ac: not using Gettext
autoreconf: running: /opt/local/bin/aclocal --force -I m4
autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/bin/m4
aclocal: error: echo failed with exit status: 1
autoreconf: /opt/local/bin/aclocal failed with exit status: 1
Command failed:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work/libXt-1.1.5" && autoreconf -fvi 
Exit code: 1
Error: Failed to configure xorg-libXt: autoreconf failure: command execution failed
Error: See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/main.log for details.
Error: Follow https://guide.macports.org/#project.tickets to report a bug.
Error: Processing of port xorg-libXt failed

Change History (15)

comment:1 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

hmm...looks initially like your version of m4 is too old:

running: /opt/local/bin/aclocal --force -I m4 autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/bin/m4 
aclocal: error: echo failed with exit status: 1

but not sure how that can be; on this 2006 snow leopard machine, and on my Sierra machine, m4 shows this

$ /usr/bin/m4 --version
GNU M4 1.4.6
Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

just out of curiosity, what does

which m4

and

/usr/bin/m4 --version

show on your machine?

comment:2 Changed 4 years ago by sau1978

It shows the following:

$ which m4
/usr/bin/m4
$ /usr/bin/m4 --version
GNU M4 1.4.6
Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Last edited 4 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt) (previous) (diff)

comment:3 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

yeah - that's the same as what I have.

I just tried rebuilding it (I have it installed already) and it builds and destroots fine on both Snow Leopard and on Sierra, both with +flat_namespace and without. Here's the part of my log that succeeds where yours fails:

Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work" && /usr/bin/bzip2 -dc '/opt/local/var/macports/distfiles/xorg-libXt/libXt-1.1.5.tar.bz2' | /usr/bin/gnutar --no-same-owner -xf - 
--->  Applying patches to xorg-libXt
--->  Applying no-flat.patch
Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work/libXt-1.1.5" && /usr/bin/patch -p0 < '/opt/local/var/macports/sources/rsync.macports.org/release/tarballs/ports/x11/xorg-libXt/files/no-flat.patch'
patching file configure.ac
Hunk #1 succeeded at 170 (offset 6 lines).
--->  Configuring xorg-libXt
Executing:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_x11_xorg-libXt/xorg-libXt/work/libXt-1.1.5" && autoreconf -fvi 
autoreconf: Entering directory `.'
autoreconf: configure.ac: not using Gettext
autoreconf: running: /opt/local/bin/aclocal --force -I m4
autoreconf: configure.ac: tracing
autoreconf: running: /opt/local/bin/glibtoolize --copy --force
glibtoolize: putting auxiliary files in '.'.
glibtoolize: copying file './ltmain.sh'
glibtoolize: putting macros in AC_CONFIG_MACRO_DIRS, 'm4'.
glibtoolize: copying file 'm4/libtool.m4'
glibtoolize: copying file 'm4/ltoptions.m4'
glibtoolize: copying file 'm4/ltsugar.m4'
glibtoolize: copying file 'm4/ltversion.m4'
glibtoolize: copying file 'm4/lt~obsolete.m4'

So - best I can suggest at this moment would be to have you again clean sudo port clean xorg-libXt and try your installation once more. Not very satisfying, if you've already done that, I know, but easy enough to try.

Last edited 4 years ago by kencu (Ken) (previous) (diff)

comment:4 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

I should say FYI I did install grace, but it crashes with this error on use (this is a different problem than yours):

$ xmgrace
Warning: Widget must be a VendorShell.
Warning: Fatal Error: 
_XmGetDefaultDisplay cannot be used prior to VendorS.Initialize, returns NULL

Oops! Got SIGSYS

Please use "Help/Comments" to report the bug.
Abort trap

which turns out to be a known issue:

45582 and is fixed by reinstalling grace with +universal, after which xmgrace works fine.

so perhaps try that sudo port -v install grace +universal

K

Last edited 4 years ago by kencu (Ken) (previous) (diff)

comment:5 Changed 4 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Description: modified (diff)
Keywords: grace removed
Owner: set to jeremyhu
Port: xorg-libXt added
Status: newassigned
Summary: Error: Failed to configure xorg-libXt: autoreconf failure: command execution failedxorg-libXt @1.1.5: autom4te: need GNU m4 1.4 or later: /usr/bin/m4
Type: requestdefect

comment:6 Changed 4 years ago by sau1978

I tried several times to reinstall xorg-libXt with +flat_namespace and cleaned the port as Ken suggested but but with no success. Should I then just install grace as suggested: sudo port -v install grace +universal. Not sure if this is worth mentioning, but the laptops I'm trying to install on is a new MBPRD (2016) with Sierra. I have 3, other laptops (MBPRD 2012-El Capitan; MBAir 2015-El Capitan; MBP 2012-Sierra) which installed Grace successfully.

comment:7 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

I did notice something strange when I reinstalled grace with +universal. It of course went back and rebuilt all the deps universal as well, and during that process, it pulled in the current m4 port. I'm not sure what triggered that requirement, but given what is happening to you, perhaps it is relevant to your issue.

$ port -v installed m4
The following ports are currently installed:
  m4 @1.4.18_1+universal (active) platform='darwin 10' archs='i386 x86_64' date='2017-03-26T12:14:02-0700'

So I'd say give sudo port -v install grace +universal a try, and see what happens. You don't have much (anything) to lose doing so.

comment:8 Changed 4 years ago by sau1978

I still had no success even after installing grace universally as follows:

$ sudo port install -v grace +universal

---> Computing dependencies for grace The following dependencies will be installed:

openmotif pdflib xpm

Continue? [Y/n]: Y ---> Fetching archive for openmotif Error: Failed to archivefetch openmotif: xorg-libXt must be installed with +flat_namespace. Error: See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_openmotif/openmotif/main.log for details. Error: Follow https://guide.macports.org/#project.tickets to report a bug. Error: Processing of port grace failed

Then I installed xorg-libXt with +flat_namespace:

$ sudo port install xorg-libXt +flat_namespace

---> Computing dependencies for xorg-libXt ---> Deactivating xorg-libXt @1.1.5_1+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Activating xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace ---> Cleaning xorg-libXt ---> Scanning binaries for linking errors ---> Found 1 broken file, matching files to ports ---> Found 1 broken port, determining rebuild order You can always run 'port rev-upgrade' again to fix errors. The following ports will be rebuilt: xorg-libXmu @1.1.2+universal Continue? [Y/n]: Y ---> Computing dependencies for xorg-libXmu ---> Dependencies to be installed: xorg-libXt ---> Deactivating xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace ---> Cleaning xorg-libXt ---> Activating xorg-libXt @1.1.5_1+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Cleaning xorg-libXmu ---> Scanning binaries for linking errors ---> No broken files found.

I then conducted rev-upgrade:

$ sudo port rev-upgrade ---> Scanning binaries for linking errors ---> No broken files found.

Interestingly m4 was not installed universally:

$ port -v installed m4 The following ports are currently installed:

m4 @1.4.18_1 (active) platform='darwin 16' archs='x86_64' date='2017-03-25T18:24:08-0400'

After all of this I still cannot install grace successfully nor any of its dependencies.

comment:9 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

did you try installing grace +universal after you reinstalled libXt +flat_namespace?

That should at least start to install for you.

comment:10 Changed 4 years ago by sau1978

Yes but no luck:

$ sudo port install xorg-libXt +flat_namespace

Password: ---> Computing dependencies for xorg-libXt ---> Deactivating xorg-libXt @1.1.5_1+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Activating xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace ---> Cleaning xorg-libXt ---> Scanning binaries for linking errors ---> Found 1 broken file, matching files to ports ---> Found 1 broken port, determining rebuild order You can always run 'port rev-upgrade' again to fix errors. The following ports will be rebuilt: xorg-libXmu @1.1.2+universal Continue? [Y/n]: Y ---> Computing dependencies for xorg-libXmu ---> Dependencies to be installed: xorg-libXt ---> Deactivating xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace ---> Cleaning xorg-libXt ---> Activating xorg-libXt @1.1.5_1+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Cleaning xorg-libXmu ---> Scanning binaries for linking errors ---> No broken files found.

$ sudo port install -v grace +universal

---> Computing dependencies for grace The following dependencies will be installed:

openmotif pdflib xpm

Continue? [Y/n]: Y ---> Fetching archive for openmotif Error: Failed to archivefetch openmotif: xorg-libXt must be installed with +flat_namespace. Error: See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_macports_release_tarballs_ports_x11_openmotif/openmotif/main.log for details. Error: Follow https://guide.macports.org/#project.tickets to report a bug. Error: Processing of port grace failed

comment:11 Changed 4 years ago by sau1978

It seems it's not recognizing the xorg-libXt +flat_namespace install.

comment:12 Changed 4 years ago by sau1978

I cleaned up grace and open motif. There were no main log or build files. However the xorg-libXt and lbzip2 distfiles was unzipped. In the previous xorg-libXt install it indicates it was "deactivating" xorg-libXt.....I'm not sure why.

$ sudo port clean --all grace ---> Cleaning grace

$ sudo port clean --all openmotif ---> Cleaning openmotif

$ cd logs/ $ ls

$ cd ../build/ $ ls

$ cd ../distfiles/ $ ls lbzip2 xorg-libXt

$ cd xorg-libXt/ $ ls libXt-1.1.5.tar.bz2

$ cd ../lbzip2/ $ ls lbzip2-2.5.tar.gz

comment:13 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

you probably need xorg-libXt +flat_namespace +universal

not quite sure why you're having all this trouble on this one machine.

comment:14 Changed 4 years ago by sau1978

It worked, thanks so much! I guess the architecture of the MBPRD 2016 required the +universal flag.

$ sudo port install xorg-libXt +flat_namespace +universal

---> Computing dependencies for xorg-libXt ---> Fetching archive for xorg-libXt ---> Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/xorg-libXt ---> Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/xorg-libXt ---> Attempting to fetch xorg-libXt-1.1.5_1+flat_namespace+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/xorg-libXt ---> Fetching distfiles for xorg-libXt ---> Verifying checksums for xorg-libXt ---> Extracting xorg-libXt ---> Applying patches to xorg-libXt ---> Configuring xorg-libXt ---> Building xorg-libXt ---> Staging xorg-libXt into destroot ---> Installing xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace+universal ---> Deactivating xorg-libXt @1.1.5_1+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Activating xorg-libXt @1.1.5_1+flat_namespace+universal ---> Cleaning xorg-libXt ---> Updating database of binaries ---> Scanning binaries for linking errors ---> No broken files found.

$ sudo port install grace +universal

---> Computing dependencies for grace The following dependencies will be installed:

openmotif pdflib xpm

Continue? [Y/n]: Y ---> Fetching archive for openmotif ---> Attempting to fetch openmotif-2.3.4_3+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/openmotif ---> Attempting to fetch openmotif-2.3.4_3+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/openmotif ---> Attempting to fetch openmotif-2.3.4_3+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/openmotif ---> Fetching distfiles for openmotif ---> Attempting to fetch motif-2.3.4-src.tgz from https://distfiles.macports.org/openmotif ---> Attempting to fetch motif-2.3.4-src.tgz from http://iweb.dl.sourceforge.net/project/motif/Motif%202.3.4%20Source%20Code ---> Verifying checksums for openmotif ---> Extracting openmotif ---> Applying patches to openmotif ---> Configuring openmotif ---> Building openmotif ---> Staging openmotif into destroot ---> Installing openmotif @2.3.4_3+universal ---> Activating openmotif @2.3.4_3+universal ---> Cleaning openmotif ---> Fetching archive for pdflib ---> Attempting to fetch pdflib-7.0.5_2+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/pdflib ---> Attempting to fetch pdflib-7.0.5_2+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/pdflib ---> Attempting to fetch pdflib-7.0.5_2+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/pdflib ---> Fetching distfiles for pdflib ---> Attempting to fetch PDFlib-Lite-7.0.5.tar.gz from https://distfiles.macports.org/pdflib ---> Verifying checksums for pdflib ---> Extracting pdflib ---> Applying patches to pdflib ---> Configuring pdflib ---> Building pdflib ---> Staging pdflib into destroot ---> Installing pdflib @7.0.5_2+universal ---> Activating pdflib @7.0.5_2+universal ---> Cleaning pdflib ---> Fetching archive for xpm ---> Attempting to fetch xpm-3.5.12_0+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/xpm ---> Attempting to fetch xpm-3.5.12_0+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/xpm ---> Attempting to fetch xpm-3.5.12_0+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/xpm ---> Fetching distfiles for xpm ---> Attempting to fetch libXpm-3.5.12.tar.bz2 from https://distfiles.macports.org/xpm ---> Verifying checksums for xpm ---> Extracting xpm ---> Configuring xpm ---> Building xpm ---> Staging xpm into destroot ---> Installing xpm @3.5.12_0+universal ---> Activating xpm @3.5.12_0+universal ---> Cleaning xpm ---> Fetching archive for grace ---> Attempting to fetch grace-5.1.25_1+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from https://packages.macports.org/grace ---> Attempting to fetch grace-5.1.25_1+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/grace ---> Attempting to fetch grace-5.1.25_1+universal.darwin_16.i386-x86_64.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/grace ---> Fetching distfiles for grace ---> Attempting to fetch grace-5.1.25.tar.gz from https://distfiles.macports.org/grace ---> Verifying checksums for grace ---> Extracting grace ---> Applying patches to grace ---> Configuring grace ---> Building grace ---> Staging grace into destroot ---> Installing grace @5.1.25_1+universal ---> Activating grace @5.1.25_1+universal ---> Cleaning grace ---> Updating database of binaries ---> Scanning binaries for linking errors ---> No broken files found.

comment:15 Changed 4 years ago by kencu (Ken)

We are here to be of service :>

I'm happy it all worked out. I'm not quite sure how to adjust the portfiles to prevent this from happening to someone else in the future, tho.

Note: See TracTickets for help on using tickets.