Opened 8 months ago

Last modified 8 months ago

#56336 assigned defect

Failed to configure llvm-5.0: configure failure: command execution failed

Reported by: har5ha Owned by: jeremyhu (Jeremy Huddleston Sequoia)
Priority: Normal Milestone:
Component: ports Version: 2.4.3
Keywords: lion Cc: larryv (Lawrence Velázquez)
Port: llvm-5.0

Description

I am having the following problem when trying to upgrade gnuradio

I would be very grateful if somebody could point me in the right direction.

Thanks in Advance!

OS : Mac OSX : 10.7.5 [Lion]

MacPorts: 2.4.3

$sudo port upgrade gnuradio                                                                                                            
Warning: All compilers are either blacklisted or unavailable; defaulting to first fallback option
Warning: All compilers are either blacklisted or unavailable; defaulting to first fallback option
--->  Computing dependencies for llvm-5.0
--->  Fetching distfiles for llvm-5.0
--->  Verifying checksums for llvm-5.0
--->  Extracting llvm-5.0
--->  Applying patches to llvm-5.0
--->  Configuring llvm-5.0
Error: Failed to configure llvm-5.0: configure failure: command execution failed
Error: See /macports/var/macports/logs/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/main.log for details.
Error: Problem while installing llvm-5.0
Error: Follow https://guide.macports.org/#project.tickets to report a bug.

Partial main.log file :

:info:patch patching file lib/Fuzzer/CMakeLists.txt
:debug:patch Privilege de-escalation not attempted as not running as root.
:debug:configure configure phase started at Sat Apr 21 21:57:55 IST 2018
:notice:configure --->  Configuring llvm-5.0
:debug:configure Preferred compilers: clang llvm-gcc-4.2 macports-clang-4.0 macports-clang-3.9 macports-clang-3.7 macports-clang-3.4 macports-llvm-gcc-4.2 apple-gcc-4.2
:debug:configure Using compiler 'MacPorts Clang 4.0'
:debug:configure Executing proc-pre-org.macports.configure-configure-0
:debug:configure Active variants check for source-type install considers depends_fetch depends_extract depends_lib depends_build depends_run: xz libedit libffi ncurses xar zlib libcxx cmake cctools clang-4.0 perl5 llvm_select
:debug:configure Executing proc-pre-org.macports.configure-configure-1
:debug:configure Executing proc-pre-org.macports.configure-configure-2
:debug:configure Executing proc-pre-org.macports.configure-configure-3
:debug:configure Executing org.macports.configure (llvm-5.0)
:debug:configure Environment:
:debug:configure CC='/macports/bin/clang-mp-4.0'
:debug:configure CC_PRINT_OPTIONS='YES'
:debug:configure CC_PRINT_OPTIONS_FILE='/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/.CC_PRINT_OPTIONS'
:debug:configure CFLAGS='-pipe -Os'
:debug:configure CPATH='/macports/include'
:debug:configure CPPFLAGS='-I/macports/include'
:debug:configure CXX='/macports/bin/clang++-mp-4.0'
:debug:configure CXXFLAGS='-pipe -Os -std=c++11 -stdlib=libc++'
:debug:configure F77FLAGS='-m64'
:debug:configure F90FLAGS='-pipe -Os -m64'
:debug:configure FCFLAGS='-pipe -Os -m64'
:debug:configure FFLAGS='-pipe -Os'
:debug:configure INSTALL='/usr/bin/install -c'
:debug:configure LDFLAGS='-L/macports/lib -Wl,-headerpad_max_install_names'
:debug:configure LIBRARY_PATH='/macports/lib'
:debug:configure MACOSX_DEPLOYMENT_TARGET='10.7'
:debug:configure OBJC='/macports/bin/clang-mp-4.0'
:debug:configure OBJCFLAGS='-pipe -Os'
:debug:configure OBJCXX='/macports/bin/clang++-mp-4.0'
:debug:configure OBJCXXFLAGS='-pipe -Os -std=c++11 -stdlib=libc++'
:info:configure Executing:  cd "/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build" && /macports/bin/cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX='/macports/libexec/llvm-5.0' -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_BUILD_WITH_INSTALL_RPATH=ON -DCMAKE_C_COMPILER="$CC" -DCMAKE_COLOR_MAKEFILE=ON -DCMAKE_CXX_COMPILER="$CXX" -DCMAKE_FIND_FRAMEWORK=LAST -DCMAKE_INSTALL_NAME_DIR=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_INSTALL_RPATH=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_MODULE_PATH=/macports/share/cmake/Modules -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DCMAKE_VERBOSE_MAKEFILE=ON -DCMAKE_POLICY_DEFAULT_CMP0025=NEW -Wno-dev -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DLLVM_LINK_LLVM_DYLIB=ON -DLLVM_ENABLE_ASSERTIONS=OFF -DLLVM_ENABLE_RTTI=ON -DLLVM_INCLUDE_TESTS=OFF -DLLVM_INCLUDE_EXAMPLES=OFF -DLLVM_ENABLE_FFI=ON -DLLVM_BINDINGS_LIST=none -DFFI_INCLUDE_DIR=`pkg-config --cflags-only-I libffi | sed 's/-I//'` -DFFI_LIBRARY_DIR=/macports/lib -DCMAKE_LIBTOOL=/macports/bin/libtool -DCMAKE_C_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_CXX_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_OSX_ARCHITECTURES="x86_64" -DCMAKE_OSX_DEPLOYMENT_TARGET="10.7" -DCMAKE_OSX_SYSROOT="/" ../llvm-5.0.1.src
:debug:configure system:  cd "/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build" && /macports/bin/cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX='/macports/libexec/llvm-5.0' -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_BUILD_WITH_INSTALL_RPATH=ON -DCMAKE_C_COMPILER="$CC" -DCMAKE_COLOR_MAKEFILE=ON -DCMAKE_CXX_COMPILER="$CXX" -DCMAKE_FIND_FRAMEWORK=LAST -DCMAKE_INSTALL_NAME_DIR=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_INSTALL_RPATH=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_MODULE_PATH=/macports/share/cmake/Modules -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DCMAKE_VERBOSE_MAKEFILE=ON -DCMAKE_POLICY_DEFAULT_CMP0025=NEW -Wno-dev -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DLLVM_LINK_LLVM_DYLIB=ON -DLLVM_ENABLE_ASSERTIONS=OFF -DLLVM_ENABLE_RTTI=ON -DLLVM_INCLUDE_TESTS=OFF -DLLVM_INCLUDE_EXAMPLES=OFF -DLLVM_ENABLE_FFI=ON -DLLVM_BINDINGS_LIST=none -DFFI_INCLUDE_DIR=`pkg-config --cflags-only-I libffi | sed 's/-I//'` -DFFI_LIBRARY_DIR=/macports/lib -DCMAKE_LIBTOOL=/macports/bin/libtool -DCMAKE_C_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_CXX_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_OSX_ARCHITECTURES="x86_64" -DCMAKE_OSX_DEPLOYMENT_TARGET="10.7" -DCMAKE_OSX_SYSROOT="/" ../llvm-5.0.1.src
:info:configure -- The C compiler identification is unknown
:info:configure -- The CXX compiler identification is unknown
:info:configure -- The ASM compiler identification is unknown
:info:configure -- Found assembler: /macports/bin/clang-mp-4.0
:info:configure -- Check for working C compiler: /macports/bin/clang-mp-4.0
:info:configure -- Check for working C compiler: /macports/bin/clang-mp-4.0 -- broken
:info:configure CMake Error at /macports/share/cmake-3.11/Modules/CMakeTestCCompiler.cmake:52 (message):
:info:configure   The C compiler
:info:configure     "/macports/bin/clang-mp-4.0"
:info:configure   is not able to compile a simple test program.
:info:configure   It fails with the following output:
:info:configure     Change Dir: /macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeTmp
:info:configure
:info:configure     Run Build Command:"/macports/bin/gmake" "cmTC_20327/fast"
:info:configure     /macports/bin/gmake -f CMakeFiles/cmTC_20327.dir/build.make CMakeFiles/cmTC_20327.dir/build
:info:configure     gmake[1]: Entering directory '/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeTmp'
:info:configure     Building C object CMakeFiles/cmTC_20327.dir/testCCompiler.c.o
:info:configure     /macports/bin/clang-mp-4.0   -pipe -Os  -arch x86_64   -o CMakeFiles/cmTC_20327.dir/testCCompiler.c.o   -c /macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeTmp/testCCompiler.c
:info:configure     2018-04-21 21:59:36.090 xcodebuild[94756:a0b] [MT] DVTAssertions: ASSERTION FAILURE in /SourceCache/DVTFoundation/DVTFoundation-2091/Framework/Classes/FilePaths/DVTFilePath.m:379
:info:configure     Details:  fsrep is absolute (starts with /) ('/macports/libexec/llvm-4.0/bin/clang') parentPath must be nil but it is not ('<DVTFilePath:0x40041f3e0:'/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin'>')
:info:configure     Object:   <DVTFilePath>
:info:configure     Method:   +_filePathForParent:fileSystemRepresentation:length:allowCreation:
:info:configure     Thread:   <NSThread: 0x40010a220>{name = (null), num = 1}
:info:configure     Hints: None
:info:configure     Backtrace:
:info:configure       0  0x0000000107d996b3 -[DVTAssertionHandler handleFailureInMethod:object:fileName:lineNumber:messageFormat:arguments:] (in DVTFoundation)
:info:configure       1  0x0000000107d994e4 _DVTAssertionFailureHandler (in DVTFoundation)
:info:configure       2  0x0000000107d1c32f +[DVTFilePath _filePathForParent:fileSystemRepresentation:length:allowCreation:] (in DVTFoundation)
:info:configure       3  0x0000000107d1be15 +[DVTFilePath _filePathForParent:pathString:] (in DVTFoundation)
:info:configure       4  0x0000000107d502ad -[DVTSearchPath pathForFileWithRelativePathString:] (in DVTFoundation)
:info:configure       5  0x000000010859d798 -[Xcode3CommandLineBuildTool _printPathToExecutableAndExit] (in Xcode3Core)
:info:configure       6  0x000000010859f834 -[Xcode3CommandLineBuildTool run] (in Xcode3Core)
:info:configure       7  0x0000000107d119a6 (in xcodebuild)
:info:configure       8  0x0000000107d11770 (in xcodebuild)
:info:configure     /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/usr/bin/xcodebuild fails with 6 - Device not configured
:info:configure     CMakeFiles/cmTC_20327.dir/build.make:65: recipe for target 'CMakeFiles/cmTC_20327.dir/testCCompiler.c.o' failed
:info:configure     gmake[1]: *** [CMakeFiles/cmTC_20327.dir/testCCompiler.c.o] Error 69
:info:configure     gmake[1]: Leaving directory '/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeTmp'
:info:configure     Makefile:126: recipe for target 'cmTC_20327/fast' failed
:info:configure     gmake: *** [cmTC_20327/fast] Error 2
:info:configure
:info:configure
:info:configure   CMake will not be able to correctly generate this project.
:info:configure Call Stack (most recent call first):
:info:configure   CMakeLists.txt:54 (project)
:info:configure -- Configuring incomplete, errors occurred!
:info:configure See also "/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
:info:configure See also "/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build/CMakeFiles/CMakeError.log".
:info:configure Command failed:  cd "/macports/var/macports/build/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/work/build" && /macports/bin/cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX='/macports/libexec/llvm-5.0' -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_BUILD_WITH_INSTALL_RPATH=ON -DCMAKE_C_COMPILER="$CC" -DCMAKE_COLOR_MAKEFILE=ON -DCMAKE_CXX_COMPILER="$CXX" -DCMAKE_FIND_FRAMEWORK=LAST -DCMAKE_INSTALL_NAME_DIR=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_INSTALL_RPATH=/macports/libexec/llvm-5.0/lib -DCMAKE_MODULE_PATH=/macports/share/cmake/Modules -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DCMAKE_VERBOSE_MAKEFILE=ON -DCMAKE_POLICY_DEFAULT_CMP0025=NEW -Wno-dev -DCMAKE_SYSTEM_PREFIX_PATH="/macports/libexec/llvm-5.0;/macports;/usr" -DLLVM_LINK_LLVM_DYLIB=ON -DLLVM_ENABLE_ASSERTIONS=OFF -DLLVM_ENABLE_RTTI=ON -DLLVM_INCLUDE_TESTS=OFF -DLLVM_INCLUDE_EXAMPLES=OFF -DLLVM_ENABLE_FFI=ON -DLLVM_BINDINGS_LIST=none -DFFI_INCLUDE_DIR=`pkg-config --cflags-only-I libffi | sed 's/-I//'` -DFFI_LIBRARY_DIR=/macports/lib -DCMAKE_LIBTOOL=/macports/bin/libtool -DCMAKE_C_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_CXX_FLAGS_RELEASE="-DNDEBUG" -DCMAKE_OSX_ARCHITECTURES="x86_64" -DCMAKE_OSX_DEPLOYMENT_TARGET="10.7" -DCMAKE_OSX_SYSROOT="/" ../llvm-5.0.1.src
:info:configure Exit code: 1
:error:configure Failed to configure llvm-5.0: configure failure: command execution failed
:debug:configure Error code: NONE
:debug:configure Backtrace: configure failure: command execution failed
:debug:configure     while executing
:debug:configure "$procedure $targetname"
:error:configure See /macports/var/macports/logs/_macports_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_lang_llvm-5.0/llvm-5.0/main.log for details.


Attaching the full llvm-5.0/main.log below.

Attachments (1)

llvm-5.0_main.log (21.5 KB) - added by har5ha 8 months ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (8)

Changed 8 months ago by har5ha

Attachment: llvm-5.0_main.log added

comment:1 Changed 8 months ago by har5ha

Cc: har5ha added

comment:2 Changed 8 months ago by har5ha

Cc: har5ha removed

comment:3 Changed 8 months ago by mf2k (Frank Schima)

Cc: jeremyhu removed
Owner: set to jeremyhu
Status: newassigned

comment:4 Changed 8 months ago by kencu (Ken)

Could you take a moment to give me the output of the following?

xcode-select -print-path
xcode-select -version
which xcodebuild
xcodebuild -version

You should see something like:

$ xcode-select -print-path
/Applications/Xcode.app/Contents/Developer
$ xcode-select -version
xcode-select version 2308.
$ which xcodebuild
/usr/bin/xcodebuild
$ xcodebuild -version
Xcode 4.6.3
Build version 4H1503

comment:5 in reply to:  4 Changed 8 months ago by har5ha

Thanks for your help!, I really appreciate it.

The following is the output on my System :

$xcode-select -print-path
/Applications/Xcode.app/Contents/Developer

$xcode-select -version
xcode-select version 2003.

$which xcodebuild
/usr/bin/xcodebuild

$xcodebuild -version
Xcode 4.6.3
Build version 4H1503

comment:6 Changed 8 months ago by kencu (Ken)

I see your xcode-select has an older version than mine. My first thought is that the command-line tools you have installed in /usr/bin are out of date compared to your Xcode version. You can check this from Xcode -> Preferences -> Downloads -> Components.

When i do that now, it says the certificate is invalid, though -- I forget now how I got around that issue.

I do have llvm-5.0 installed on 10.7:

$ port -v installed llvm-5.0
The following ports are currently installed:
  llvm-5.0 @5.0.1_0 (active) platform='darwin 11' archs='x86_64' date='2017-12-25T02:50:07-0800'

which I most likely installed on this machine from a pre-built binary from MacPorts, which you can't do due to your non-standard MacPorts installation directory.

Your life would be a lot easier if you installed MacPorts in /opt/local, which is the default; then you could install pre-built binaries as well, and save hundreds of hours in compiling time. Something to ponder.

comment:7 Changed 8 months ago by pmetzger (Perry E. Metzger)

Har5ha, do you think you could try kencu's suggestion (moving macports to /opt/local) and seeing if your problem goes away?

Note: See TracTickets for help on using tickets.