Opened 6 years ago

Closed 6 years ago

#40447 closed defect (fixed)

graphite2 @1.2.3_0: ld cannot find "saveFP" and "restFP"

Reported by: benfeakins@… Owned by: ryandesign (Ryan Schmidt)
Priority: Normal Milestone:
Component: ports Version: 2.2.0
Keywords: powerpc haspatch Cc: silverdr@…, spellbindings@…, mikeformac@…, patrick@…, jdgleeson@…, danielluke (Daniel J. Luke), jsalort (Julien Salort), revast@…
Port: graphite2

Description

Hi,

I'm trying to install R on my G5 PPC Mac running OS X 10.5.8. Xcode is v3.1.4.

All the packages install apart from graphite2, and two other packages that have it as a dependency. It appears to fail at the build stage. I have tried cleaning the port and re-installing, but the same problem occurs.

Kind regards,

Ben

Attachments (5)

main.log (180.3 KB) - added by benfeakins@… 6 years ago.
Failure log file
Tiger-main.log (55.5 KB) - added by mikeformac@… 6 years ago.
logfile after failure building graphite2 #1.2.3_0 on PPC/G4 Tiger/10.4.11
graphite2 install log from Tiger after downgrading to cmake @2.8.10.2_1 .log (55.5 KB) - added by mikeformac@… 6 years ago.
graphite2 install log from Tiger after downgrading to cmake @2.8.10.2_1
graphite2.errorlog.takanori.on_ppc_leopard.txt (84.9 KB) - added by takanori@… 6 years ago.
graphite2-takanori.diff (1.6 KB) - added by takanori@… 6 years ago.
a patch to fix this problem

Download all attachments as: .zip

Change History (26)

Changed 6 years ago by benfeakins@…

Attachment: main.log added

Failure log file

comment:1 Changed 6 years ago by larryv (Lawrence Velázquez)

Keywords: graphite2 build fail removed
Owner: changed from macports-tickets@… to ryandesign@…
Summary: graphite2 @1.2.3 org.macports.build for port graphite2 returned: command execution failedgraphite2 @1.2.3_0: ld cannot find "saveFP" and "restFP"

Thanks for the ticket. In the future, please Cc relevant port maintainers (port info --maintainers).

:info:build Undefined symbols:
:info:build   "saveFP", referenced from:
:info:build       graphite2::Segment::justify(graphite2::Slot*, graphite2::Font const*, float, graphite2::justFlags, graphite2::Slot*, graphite2::Slot*)in Justifier.cpp.o
:info:build       graphite2::Slot::finalise(graphite2::Segment const*, graphite2::Font const*, graphite2::Position&, graphite2::Rect&, unsigned char, float&)in Slot.cpp.o
:info:build   "restFP", referenced from:
:info:build       graphite2::Segment::justify(graphite2::Slot*, graphite2::Font const*, float, graphite2::justFlags, graphite2::Slot*, graphite2::Slot*)in Justifier.cpp.o
:info:build       graphite2::Slot::finalise(graphite2::Segment const*, graphite2::Font const*, graphite2::Position&, graphite2::Rect&, unsigned char, float&)in Slot.cpp.o
:info:build ld: symbol(s) not found
:info:build collect2: ld returned 1 exit status

comment:2 Changed 6 years ago by larryv (Lawrence Velázquez)

Priority: HighNormal

As per the Trac Ticket Guidelines, do not set the Priority field.

comment:3 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

It builds fine for me on all OS X versions so I suspect something unusual about your setup.

Can we verify that your compilers are the correct version? What do you get when you run:

/usr/bin/gcc-4.2 -v
/usr/bin/g++-4.2 -v

comment:4 Changed 6 years ago by benfeakins@…

Hi,

/usr/bin/gcc-4.2 -v gives:

Using built-in specs.
Target: powerpc-apple-darwin9
Configured with: /var/tmp/gcc_42/gcc_42-5577~1/src/configure --disable-checking --prefix=/usr --mandir=/usr/share/man --enable-languages=c,objc,c++,obj-c++ --program-transform-name=/^[cg][^.-]*$/s/$/-4.2/ --with-slibdir=/usr/lib --build=i686-apple-darwin9 --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.0.0 --program-prefix= --host=powerpc-apple-darwin9 --target=powerpc-apple-darwin9
Thread model: posix
gcc version 4.2.1 (Apple Inc. build 5577)

... & /usr/bin/g++-4.2 -v gives:

Using built-in specs.
Target: powerpc-apple-darwin9
Configured with: /var/tmp/gcc_42/gcc_42-5577~1/src/configure --disable-checking --prefix=/usr --mandir=/usr/share/man --enable-languages=c,objc,c++,obj-c++ --program-transform-name=/^[cg][^.-]*$/s/$/-4.2/ --with-slibdir=/usr/lib --build=i686-apple-darwin9 --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.0.0 --program-prefix= --host=powerpc-apple-darwin9 --target=powerpc-apple-darwin9
Thread model: posix
gcc version 4.2.1 (Apple Inc. build 5577)

Many thanks.

Last edited 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt) (previous) (diff)

comment:5 in reply to:  description Changed 6 years ago by silverdr@…

Replying to benfeakins@…:

All the packages install apart from graphite2, and two other packages that have it as a dependency. It appears to fail at the build stage. I have tried cleaning the port and re-installing, but the same problem occurs.

The very same situation here. The same compiler versions too.

comment:6 in reply to:  description Changed 6 years ago by spellbindings@…

Replying to benfeakins@…:

I'm trying to install R on my G5 PPC Mac running OS X 10.5.8. Xcode is v3.1.4.

All the packages install apart from graphite2, and two other packages that have it as a dependency. It appears to fail at the build stage. I have tried cleaning the port and re-installing, but the same problem occurs.

I have the exact same configuration, and the commands in comment:3 show the identical results as in comment:4. I installed macports 2 days ago, and the first command i was running after updaten the portlist is:

sudo port -v install gtk2 +x11

All packages except graphite2 were installed just fine, i get the same error messages as reported in comment:1.

Best regards and thanks in advance for suggestions or patches.

Fred.

Last edited 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt) (previous) (diff)

comment:7 in reply to:  3 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Cc: silverdr@… spellbindings@… added
Keywords: leopard powerpc added
Status: newassigned

Replying to ryandesign@…:

It builds fine for me on all OS X versions so I suspect something unusual about your setup.

I must correct myself. Although graphite2 @1.2.3_0 is already installed on my PowerBook G4 running Leopard, I am unable to rebuild it now; I get the same error. I'm not sure yet what has changed to cause this to break. I will try to find out. Meanwhile if anybody experiencing this problem is not on Leopard, or not on PowerPC, please say so.

Changed 6 years ago by mikeformac@…

Attachment: Tiger-main.log added

logfile after failure building graphite2 #1.2.3_0 on PPC/G4 Tiger/10.4.11

comment:8 Changed 6 years ago by mikeformac@…

PPC/G4 Tiger/10.4.11
Logfile attached. Same error / problem as others here.

--->  Building graphite2
Error: org.macports.build for port graphite2 returned: command execution failed

:info:build Undefined symbols:
:info:build   "saveFP", referenced from:
:info:build       __ZN9graphite27Segment7justifyEPNS_4SlotEPKNS_4FontEfNS_9justFlagsES2_S2_ in Justifier.cpp.o
:info:build       __ZN9graphite24Slot8finaliseEPKNS_7SegmentEPKNS_4FontERNS_8PositionERNS_4RectEhRf in Slot.cpp.o
:info:build   "restFP", referenced from:
Last edited 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt) (previous) (diff)

comment:9 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Keywords: leopard removed

graphite2's only dependency is cmake. cmake was recently updated. Downgrading cmake to @2.8.10.2 worked for me so please use that workaround for now.

comment:10 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Cc: mikeformac@… added

comment:11 Changed 6 years ago by mikeformac@…

# port installed cmake
The following ports are currently installed:
  cmake @2.8.9_2
  cmake @2.8.10.2_1 (active)
# port install graphite2
--->  Computing dependencies for cmake
--->  Fetching archive for cmake
--->  Attempting to fetch cmake-2.8.11.2_0.darwin_8.ppc.tbz2 from http://packages.macports.org/cmake
--->  Attempting to fetch cmake-2.8.11.2_0.darwin_8.ppc.tbz2 from http://lil.fr.packages.macports.org/cmake
--->  Attempting to fetch cmake-2.8.11.2_0.darwin_8.ppc.tbz2 from http://mse.uk.packages.macports.org/sites/packages.macports.org/cmake
--->  Fetching distfiles for cmake
--->  Verifying checksums for cmake
--->  Extracting cmake
^C
Last edited 6 years ago by mikeformac@… (previous) (diff)

comment:12 in reply to:  11 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Replying to mikeformac@…:

sudo port -n install graphite2

comment:13 Changed 6 years ago by mikeformac@…

Doh! Thanks for that.

Still throws an error...

:info:build Undefined symbols:
:info:build   "saveFP", referenced from:
:info:build       __ZN9graphite27Segment7justifyEPNS_4SlotEPKNS_4FontEfNS_9justFlagsES2_S2_ in Justifier.cpp.o
:info:build       __ZN9graphite24Slot8finaliseEPKNS_7SegmentEPKNS_4FontERNS_8PositionERNS_4RectEhRf in Slot.cpp.o
:info:build   "restFP", referenced from:
:info:build       __ZN9graphite27Segment7justifyEPNS_4SlotEPKNS_4FontEfNS_9justFlagsES2_S2_ in Justifier.cpp.o
:info:build       __ZN9graphite24Slot8finaliseEPKNS_7SegmentEPKNS_4FontERNS_8PositionERNS_4RectEhRf in Slot.cpp.o
:info:build ld: symbol(s) not found
:info:build /usr/libexec/gcc/powerpc-apple-darwin8/4.0.1/libtool: internal link edit command failed
:info:build make[2]: *** [src/libgraphite2.3.0.1.dylib] Error 1
:info:build make[2]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_ports_graphics_graphite2/graphite2/work/graphite2-1.2.3'
:info:build make[1]: *** [src/CMakeFiles/graphite2.dir/all] Error 2
:info:build make[1]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_ports_graphics_graphite2/graphite2/work/graphite2-1.2.3'
:info:build make: *** [all] Error 2
:info:build make: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_ports_graphics_graphite2/graphite2/work/graphite2-1.2.3'
:info:build Command failed:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_ports_graphics_graphite2/graphite2/work/graphite2-1.2.3" && /usr/bin/make -w all 
:info:build Exit code: 2
:error:build org.macports.build for port graphite2 returned: command execution failed
:debug:build Error code: CHILDSTATUS 7688 2
:debug:build Backtrace: command execution failed
    while executing
"system -nice 0 $fullcmdstring"
    ("eval" body line 1)
    invoked from within
"eval system $notty $nice \$fullcmdstring"
    invoked from within
"command_exec build"
    (procedure "portbuild::build_main" line 8)
    invoked from within
"$procedure $targetname"
:info:build Warning: targets not executed for graphite2: org.macports.activate org.macports.build org.macports.destroot org.macports.install

Changed 6 years ago by mikeformac@…

graphite2 install log from Tiger after downgrading to cmake @2.8.10.2_1

comment:14 Changed 6 years ago by patrick@…

Cc: patrick@… added

Cc Me!

comment:15 Changed 6 years ago by takanori@…

I caught the same problem on my old Mac mini. (Mac OS X 10.5.8, Xcode 3.1.4, PowerPC)

Changed 6 years ago by takanori@…

Changed 6 years ago by takanori@…

Attachment: graphite2-takanori.diff added

a patch to fix this problem

comment:16 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Keywords: haspatch added

Thanks. I have filed a bug report with the developers: https://sourceforge.net/p/silgraphite/bugs/56/

comment:17 Changed 6 years ago by jdgleeson@…

Cc: jdgleeson@… added

Cc Me!

comment:18 Changed 6 years ago by danielluke (Daniel J. Luke)

Cc: dluke@… added

Cc Me!

comment:19 Changed 6 years ago by jsalort (Julien Salort)

Cc: lists@… added

Cc Me!

comment:20 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Cc: revast@… added

Has duplicate #40679.

comment:21 Changed 6 years ago by ryandesign (Ryan Schmidt)

Resolution: fixed
Status: assignedclosed
Note: See TracTickets for help on using tickets.